Projekt: Platsen för lek och lärande

Platsen för lek och lärande – Gestaltning av en lekplats.
Ett samarbete mellan Bjäre Härads Hembygdsförening, Friländer Arkitektur AB, och Båstads Montessoriskola samt Båstad Rotaryklubb.

Målet med projektet är att tillsammans skapa en plats för lek och lärande på Bjäre Härads Hembygdspark.

Projektet Platsen för lek och lärande finansieras med hjälp av medel från Stiftelsen Gripen. 

Image

UPPDATERING KRING PROJEKTET, 2024-06-11


Botzstaede - en plats för lek och lärande

Sedan september 2021 har Bjäre Härads Hembygdsförening arbetat med att skapa  en plats för lek och lärande som skall locka även yngre besökare till hembygdsparken och intressera sig för vårt gemensamma, lokala kulturarv. Projektet startade under  flaggen ’arkitekter i skolan’ där Bjäre Härads Hembygdspark tillsammans med Friländer Arkitektur AB och Båstad Montessoriskola Askens 4-5-6:a arbetade med utformning och gestaltning av denna plats. Eleverna ställde på barnkonventionens dag 2021 ut sina modeller och det arbete de genomfört och därefter utformades ett förslag som fångade in elevernas olika idéer och kreativa förslag.

Det slutgiltiga förslaget blev ett båtvrak där naturen tagit över. Idén fångar upp de många olika betydelser som båten haft för Bjäre och Båstad genom tiderna, och som många av eleverna vid Båstad Montessori ville väva in i sina gestaltningar. Platsen innehåller också möjligheter att balansera på ’relingen’ och på vrakdelar, upptäcka och lära mer om historien i en växtlabyrint och klättra i den fallna mastkorgen som mer tagit formen av en prunkande kruka av trä.  Genomgående för projektidén har också varit att arbeta med trä som material. En av huvudanledningarna till att Båstad etablerades handlade just om behovet av att frakta den värdefulla skogen till danske Kung Kristian I:s många byggprojekt. Precis som i Botzstaede har skogen och havet har således en pågående symbios i Båstads historia. Platsen genomförs därför framförallt i trä- och växtmaterial och är tänkt att färdigställas under en treårsperiod.

Med hjälp av medel från stiftelsen Gripen, Båstad Rotaryklubb, Akademi Båstads trädgårdsutbildning och NP Nilsson har vi kunnat börja förverkligandet av denna plats. Genom generösa bidrag och andra typer av samarbeten har vi kunnat köpa in trä, ekologisk tjära och växter samt anlägga platsen bit för bit. Här ska finnas utmaningar för såväl större som mindre barn. De allra minsta kan leta sig fram i labyrinten och upptäcka symboler och piktogram samt information om Bjäres historia. Vi arbetar även med ett aktivitetsquiz om Bjäres historia på platsen. Dessa inslag är utvecklade för att på ett lekfullt sätt öva läsfärdighet och lära sig mer om vårt gemensamma kulturarv.

Image                                      Image  Image  Image                                                


UPPDATERING KRING PROJEKTET, 2023-09-04
 

Under hösten 2023 påbörjar vi fas 2 av arbetet med att bygga upp en plats för lek och lärande i Bjäre Härads hembygdspark. Platsen tar utgångspunkt i motorisk träning där man kan balansera, hoppa och klättra, men här kan man också lära sig om hembygdens historia. Vägledande för arbetet har varit den arbetsprocess där Båstad Montessoris elever har fått arbeta i en process med att utveckla olika idélekplatser och där elevernas olika idéer tagits tillvara i ett slutgiltigt helhetsförlsag. Platsen byggs upp med finansiering ifrån Stiftelsen Gripen och i samarbete med Akademi Båstads Yrkeshögskolas trädgårdsmästar/och anläggarutbildning ( lite osäker på den riktiga titeln på utbildningen här!). Platsen för lek och lärande byggs i miljövänliga material och med mycket inslag av grönska som är tänkt att smälta in vackert i den omgivande miljön.Under hösten 2023 påbörjar vi fas 2 av arbetet med att bygga upp en plats för lek och lärande i Bjäre Härads hembygdspark. Platsen tar utgångspunkt i motorisk träning där man kan balansera, hoppa och klättra, men här kan man också lära sig om hembygdens historia. Vägledande för arbetet har varit den arbetsprocess där Båstad Montessoris elever har fått arbeta i en process med att utveckla olika idélekplatser och där elevernas olika idéer tagits tillvara i ett slutgiltigt helhetsförlsag. Platsen byggs upp med finansiering ifrån Stiftelsen Gripen och i samarbete med Akademi Båstads Yrkeshögskolas trädgårdsmästar/och anläggarutbildning ( lite osäker på den riktiga titeln på utbildningen här!). Platsen för lek och lärande byggs i miljövänliga material och med mycket inslag av grönska som är tänkt att smälta in vackert i den omgivande miljön.

Image


UPPDATERING KRING PROJEKTET, 2022-10-21
 

Länk till elevernas förslag

Föreningen har beviljats medel via Stiftelsen Gripen för att genomföra arbetet med platsen. Samarbete sker med Akademi Båstads trädgårdsodlingsprogram under hösten 2022.

Image

 

Presentation Playday2021

Artikel i Bjäre.nu oktober 2022

Image

Artikel i Bjäre.nu September 2021

Image

 

Image

Barnen gjorde potatistryck på Pärans dag den 5 juni 2022

 

I samarbete med:

Image   

 

   Image         

 

Image

Projekt: Kulturarvsgrödor

Bjäre Härads Hembygdsförening beviljades 2022 ett projekt av LAG-styrelsen samt av Jordbruksverket.

Målsättningen är att skapa ett ökat intresse för gamla grödor som försvann någon gång på 1950-talet. Dessa produkter är mycket smakrika, härdiga för odling och kan skapa en ny bransch för närodlat och närkonsumerat.

Idén med projektet är att öka kunskaperna kring odling och mattillverkning, från jord till bord, i småskalig form.

Läs mer om projektet här


Projekt: Skorstensgården

Länsstyrelsen Skåne beviljade 2021-07-06  projektstöd till  projektet
" Bjäre Härads Hembygds-och Kulturarvspark" inom landsbygdsprogrammet.
Projektet har pågått från 2021-07-06 till 2023-12-31.

Fas 1

Skorstensgården har till 1/3 av nedre plan fått en renovering som inneburit en mer ändamålsenlig entré, en handikapptoalett och ett beredningskök. Renoveringen har skett med ett fokus på naturnära material, t.ex har väggarna fått en puts av samma slag som gården i övrigt.
I beredningsköket har ett golv i trä lagts. Detta och trappan har slipats för att ge ett mer enhetligt intryck. En köksstomme har satts in som gett köket en vask, en diskmaskin, kylskåp samt förvaring.
Tidigare snickerier runt dörrar och fönster har bevarats och införlivats i de nya färgvalen och detaljerna. I och med denna renovering kan vi nu arrangera kursverksamhet och seminarier på ett förtjänstfullt sätt.
Bilder fas 1. ( bild 1-8 nedan )




Fas 2

I Skorstensgården östra flygel har byggts en ny dusch och handikapptoalett med möjlighet att även installera tvättmaskin. Materialvalet har valts utifrån svensk byggstandard. För att genomföra detta har vi grävt och färdigställt en ny avloppsledning samt ny färskvattenledning till ovanstående toalettutrymme. Även här har vi valt att bevara delar av tidigare snickerier. Härigenom möjliggör detta för oss att hyra ut lokaler för övernattning.




I Skorstensgårdens västra flygel har vi dessutom färdigställt och installerat utrustning för att tillmötesgå kravet på en ändamålsenlig cykeldepå. Se bilder nedan.